دومین شماره نشریه الکترونیکی «مدیریت دانش اسلامی» (پاییز و زمستان ۹۸)، به صاحب امتیازی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، مدیر مسئولی محمدهادی یعقوبنژاد و سردبیری حسین حسنزاده با هشت مقاله علمی از اساتید و دانش پژوهان حوزه و دانشگاه، در ۲۱۶ صفحه منتشر شد.
در این شماره از مجله «مدیریت دانش اسلامی» مقالاتی با عناوین «نقش راهبردی اصطلاحنامهها در مدیریت منابع مرجع با تأکید بر علوم قرآنی» نوشته محمدهادی یعقوبنژاد؛ «درآمدی بر اصطلاحنامه منطق جدید» تالیف عبدالرحیم سلیمانی بهبهانی؛ «نقش آنتولوژی فقه در موضوعشناسی فقهی» به قلم حسین حسنزاده؛ «نگرشی تطبیقی به فرهنگنامههای تخصصی کلام اسلامی، نقاط قوت و ضعف» تالیف سیدایوبهاشمی سیسخت و عنایت شریفی؛ «ارزیابی کیفی اصطلاحنامه کلام اسلامی پژوهشکده مدیریت اطلاعات و مدارک اسلامی» نوشته کورش نجیبی؛ «هستیشناسی: مبانی شکلگیری و جایگاه و کاربرد آن در علم اطلاعات و وب معنایی» تالیف رسول سعادت و مظفر چشمه سهرابی؛ «تفکر «دانش» سیاسی حوزوی و آینده آن «مطالعه موردی: تفکر سیاسیِ اسلام فقاهتی»» نوشته رضا عیسینیا و «نیازسنجی انبارداده درکتابخانههای دفتر تبلیغات اسلامی با رویکرد مدیریت ارتباط با مشتری» به قلم یحیی عیوضی و سعید غفاری منتشر شده است.
نقش آنتولوژی فقه در موضوع شناسی فقهی
موضوع شناسی یکی از محورهای اساسی در استنباطات فقهی است و همواره یکی از دغدغههای فقیه، شناخت دقیق موضوعات فقهی است. بعضی از فقیهان نیز تصریح کردهاند که پنجاه درصد کار فقیه، شناخت موضوعات است. پرسش این است که آیا از شیوههای مدیریت اطلاعات میتوان برای شناخت موضوعات جدید فقهی استفاده کرد. هدف این پژوهش اثبات این مطلب است که شیوه آنتولوژی که یکی از شیوههای جدید علم دانش شناسی است، میتواند فقیهان را در تشخیص موضوعات فقهی یاری رساند.
حجتالاسلام حسین حسنزاده، نویسنده اثر میگوید: برای تحقق این هدف، با روشی توصیفی و تحلیلی ثابت شده است که یکی از راههای تشخیص موضوعات فقهی، تفریع فروعات یک موضوع از یک سو و کشف نوع ارتباطات واقعی و هستی شناختی آن با موضوعات مختلف فقهی از سوی دیگر است و آنتولوژی به دلیل ماهیت و بافت آن، چنین بستری را فراهم میآورد؛ به همین جهت فقیهان را قادر خواهد ساخت موضوعات فقهی را بهتر تشخیص دهند. دانلود اصل مقاله